
Geen idee wat het was. Was het de speciale atmosfeer? De sneeuw? In elk geval, er hing magie in de lucht in Lund!
Hoe ik in Lund belandde…
Het was eerder toevallig dat ik de afgelopen jaren elke keer in het prille voorjaar naar Scandinavië reisde (lees hier, hier en hier). Dit jaar besloot ik die traditie gewoon verder te zetten en een tripje Denemarken te boeken. Zeer goedkope vliegtickets zorgden dat ik een maand vroeger dan gepland al naar Kopenhagen vloog. En nu ik de afgelopen maanden intensief Zweeds geleerd had, was het haast vanzelfsprekend dat ik de Öresundbron ook even zou oversteken en Malmö een bezoekje zou brengen.
Op amper 10 minuutjes van Malmö ligt de vierde grootste stad van Zweden: Lund. Het lag dus voor de hand dat ik deze stad dus ook even zou meepikken, nu ik toch in de buurt was. Lund is de grootste universiteitsstad van Zweden maar is buiten Zweden minder gekend. Awel, moest ik nu student zijn, ik koos voor een Erasmusjaar in Lund! Een stad waar water geen prominente rol speelt en die toch mijn hart kan veroveren, dat hebben er Lund nog niet veel voorgedaan. De stad heeft een speciale atmosfeer. Het is een relaxte stad met gezellige winkelstraten, een uitgebreid culinair en cultureel aanbod en heel veel groen. Hoewel er in Lund bijna dubbel zoveel mensen wonen als in Oostende voelde het er meer ‘laid back’.
Bereikbaarheid
Met de trein sta je dus op amper tien minuutjes van Malmö in Lund. Zowel de stations van Malmö als Lund liggen erg centraal. Je kan de trein ook nemen uit Kopenhagen, dan ben je ongeveer 40 minuten onderweg. De Zweedse treinmaatschappij staat bekend om zijn stiptheid, hoewel de locals dit zullen betwisten. Maar zij hebben wellicht nog geen NMBS-trein genomen 😉 Treinticketjes kan je eenvoudig en snel aan de automaten in de stations kopen. Je kan de taal van de automaten aanpassen naar oa Engels dus daar moet je ook al niet mee inzitten. Enkel ticket kost ongeveer 7 euro.
Je kan vanuit Malmö ook de bus (nr 171, die oa vertrekt van Länsstyrelsen in Malmö) nemen. Die rijdt er ongeveer twintig minuutjes op. Let wel op: niet op alle bussen kan je een ticket kopen! Plan je van de bus te nemen in Skåne, dan kan je best op voorhand de app Skånetrafiken downloaden. Met deze app kan je je busticket kopen. Je toont bij het opstappen dan gewoon je smartphone aan de chauffeur. Op mijn bus kon je wel een ticket kopen en zelfs met Visa betalen (geen cash betalingen). Een ticket voor een enkele reis kostte ongeveer 5 euro.
De haltes worden op de bussen trouwens goed aangeduid. Zelfs met de minuten bij van hoe lang het nog duurt voor je daar bent. De Zweden spreken over het algemeen trouwens goed Engels dus je verstaanbaar maken is geen probleem.
Overnachten in Lund
Booking.comBezienswaardigheden
Astronomische klok in Domkyrkan

De kathedraal Domkyrkan dateert van de 12e eeuw. Het is de meest bezochte kathedraal van Zweden (700.000 bezoekers/jaar!) en de grote astronomische klok is daar één van de redenen voor. Buiten ga je tevergeefs naar de klok zoeken. De astronomische klok is binnen te bezichtigen. Als je de kathedraal binnengaat, meteen naar links. Probeer het zo in te plannen dat je om 12u of om 15u in Domkyrkan bent, dan zie je de klok in actie. Begrijp je een beetje Zweeds dan is de uiteenzetting een kwartiertje voordien zeker ook de moeite waard. De dominee (correct me if I’m wrong) geeft dan uitleg over de geschiedenis van de klok en hoe de klok werkt. De klok dateert uit de 15e eeuw. Om 12u en om 15u slaan de soldaten bovenaan hun degen tegen elkaar en zie je de Drie Koningen kinneke Jezus bezoeken.
Domkyrkan is met zijn twee torens ook vanbuiten een indrukwekkend gebouw en de Lunnapågarna, zoals ze de torens ter plekke noemen, zijn zowat over de hele stad te zien.

Botanische tuin

Misschien was het de combinatie van sneeuw en zon maar ik vond dit echt een toffe plek in Lund. Heerlijk rustig en toch middenin de stad. Ik moet zeker nog eens terugkomen in de lente of de zomer want hier bloeien dan zo’n 7000 verschillende soorten planten. Neen, ik heb ze niet zelf geteld 🙂 Ook heel tof is de serre middenin de botanische tuin. Gratis toegankelijk tussen 11u en 15u!

Lundagården

Nog meer groen en nog centraler in de stad: Lundagården. Gelijk wat je wilt bezoeken in Lund, je passeert Lundagården. Het is namelijk het stuk tussen Domkyrkan, Historiska Museet en de universiteit. Het is tevens het oudste park van de stad.

Stadsparken Lund
Veel locals noemen dit hun favoriete plek. Je kan in het stadspark heel wat favoriete plekken hebben want het is redelijk uitgestrekt. Charmant in de sneeuw maar ik kon alleen maar denken hoe fantastisch deze plek wel niet moet zijn in de zomer. Er zijn sportterreinen, een strandje, een grote vijver, een labyrint, een speeltuin,… Enfin, ideale plek om wat te relaxen, zeker als het zonnetje je gezelschap houdt. Sounds like I will have to come back 🙂
Universiteit
Bijna 50.000 studenten schrijven zich elk jaar in aan Lunds Universitetet. De universiteit is over meerdere blokken verspreid en is haast een stad binnen de stad. De universiteit ligt redelijk centraal en de gebouwen zijn een ommetje waard.
Kulturen
Kulturen is een beetje zoals Bokrijk maar dan midden in de stad. Je vindt er verschillende huisjes van de Middeleeuwen tot begin van de 20ste eeuw. Kulturen is het hele jaar door open maar in de warmere maanden van het jaar zijn er meer dingen te bezichtigen.

Je hebt twee blokken die met elkaar verbonden zijn met een tunneltje. Het gebouw waar de ingang zit, bevat ook een tentoonstellingsruimte die je alles vertelt over Lund in de Middeleeuwen.

De huisjes buiten zijn de echte bezienswaardigheden. Ik vond het indrukwekkend dat een paar van die hele oude huizen bewaard zijn gebleven en dat je deze nu, zoveel eeuwen later, kan bezoeken.

Historiska Museet
Wie geïnteresseerd is in archeologie of zelfs skeletten van diverse rendieren of simpelweg een stukje geschiedenis wil meepikken, vindt in Historiska Museet zeker zijn ding. Het gebouw op zich is ook al een pareltje en ligt vlakbij Domkyrkan. Het is het tweede grootste archeologische museum in Zweden.
Shopping
Lund heeft wel een H&M maar verder vond ik dat je er vooral een ander aanbod hebt dan in de meeste grootsteden. Geen wandel-winkelstraten maar toen ik er was, was er zo weinig verkeer dat dit eigenlijk niet stoorde. De shoppingstraten bij uitstek zijn Stora Södergatan, Lilla Fiskaregatan, Skomakaregatan, Västra Mårtensgatan en Östra Mårtensgatan. Rommelmarktjes vind je op Södra Esplanaden (elke zaterdagochtend tijdens de zomermaanden). Ook heel wat gespecialiseerde winkels. Wat te denken bijvoorbeeld van een winkel die enkel worsten verkoopt? Meer dan 100 verschillende soorten worst. Geef toe, dat kom je niet in elke stad tegen 🙂
Hökeriet
De oudste kruidenier van Lund is zeker ook een bezoekje waard. Je kan er naast voedsel ook handgemaakte items kopen. Er is ook een café binnenin. Het gebouw dateert uit 1815.
Lekkere adresjes
Voor delicatessen moet je oa op Klostergatan zijn. Je vindt in Lund, net als in de rest van Zweden, eigenlijk heel veel toffe adresjes waar je lekker kan eten. Ik zet er hier even een paar op een rijtje waar ik zelf ging.
Saluhallen

Foodhallen zijn populair in Scandinavië. Het concept: heel veel verschillende restaurantjes en kraampjes waar je delicatessen kan kopen onder een dag. Het resultaat: een gezellige, overdekte culinaire plek waar je kan genieten van allerlei lekkers. Ik koos in de Saluhall voor Les Halles en at er de vegetarische dagschotel. Het moeilijkste in Saluhallen is kiezen waar je wil eten 🙂

Pintxos

Klein gezellig adresje niet ver van Domkyrkan waar ze tapas serveren. Redelijk vroeg gaan eten is aan te raden want het is een populair adresje!
St. Jakobs Stenungsbageri

Goede bakkers herken je aan de wachtrij 🙂 De semla hier zijn heerlijk! De fika is een erg populair Zweeds gebruik. Het was over het algemeen erg druk in de koffiehuisjes.
Inkognito
Nog zo’n leuk fika-adresje. Check wat op hun raam staat! Alleen daarvoor al zou je binnengaan, toch?

Kindvriendelijk
Omdat ik via mail en Facebook al enkele vragen kreeg naar kindvriendelijke activiteiten in Zweden, lijst ik hier een aantal zaken op. Heb je één van deze dingen al gedaan/bezocht, laat dan in de comments zeker even weten wat je ervan vond zodat je andere lezers een beetje kan helpen met hun vakantieplanning 🙂
- Vattenhallen is een wetenschapscenter waar je spelenderwijs bijleert. Ik vermoed dat de uitleg vooral in het Engels en het Zweeds zal zijn. Er is een planetarium.
- Kulturen: zie hierboven. Lijkt me zeker een aanrader met kinderen! Er was ook een speciale kinderhoek.
- Livetsmuseum of het museum van het leven neemt je mee op interactieve ontdekkingstocht door ons lichaam en de geschiedenis van de medische wetenschap.
- Högevall is een modern zwembad met een avontuurlijk aanbod: meer dan 200 meter glijbanen, een buitenbad en een jungle pool zijn maar een paar dingen waarmee je je jong grut kan vermaken.
Afsluiten doe ik graag met speciale dank aan het toerisme-kantoor van Lund voor de vriendelijke hulp en de vele info die ze me bezorgden. Ik was blij het in het Zweeds te kunnen doen maar ze hebben ook veel Engelse info. Op hun website kan je bijvoorbeeld deze Engelstalige stadsgids downloaden. Tack, Jenny och Lunds Turistbyrå!

Meer Zweden? Neem dan zeker ook eens een kijkje op Take me to Sweden!
Het staat op mijn verlanglijstje, ik ga er echt eens werk van moeten maken om de trip te boeken 😉
Zeker doen! Laat me dan weten hoe het geweest is hé!