Ik kom de laatste tijd regelmatig in Amsterdam, werkgerelateerd. Veel van de stad zie ik dan helaas niet. Ik twijfelde dus niet toen ik uitgenodigd werd voor een persreis, een citytrip naar Amsterdam. Het was een hele tijd geleden dat ik in het stadscentrum van de hoofdstad van onze Noorderburen was. Op het programma allesbehalve de gewoonlijke toeristische dingen!
Ook het hotel was in meerdere opzichten speciaal. We logeerden op uitnodiging van Moonback in het Jakarta Hotel. Daarover later meer. Eerst neem ik jullie mee naar enkele, misschien minder voor de hand liggende plekjes die je citytrip Amsterdam net wat anders dan anders maken.
Schommelen op 80 meter boven de grond
Ok, de eerste is misschien wel erg toeristisch. Aan de IJ-oever in Amsterdam-Noord zie je de 80 meter hoge A’DAM Toren. Deze toren is in 1966 ontworpen door de Nederlandse architect Arthur Staal in opdracht van Koninklijke Shell. Het gebouw was bij veel Amsterdammers dan ook bekend als “Shell-toren”.
Ik hou van stadsuitzichten. Maar ik heb ook een lichte vorm van hoogtevrees. Ik kreeg het al warm toen ik het programma van de persreis zag. Het uitzicht van de A’DAM Toren is adembenemend. Durvers kunnen zich helemaal uitleven en de uitdaging aan gaan om 80 meter boven de grond te schommelen. Eerlijk, ik heb lang getwijfeld. Het leek me een unieke ervaring. En ik ben nu wel een beetje boos op mezelf dat ik het niet gedurfd heb. Tegelijk ben ik ervan overtuigd dat dat niets voor mij zou zijn. Ik voelde de bibber al toen ik op een meter van de dakrand naderde. Ik heb me goed geamuseerd met het gegil van sommige anderen uit het gezelschap. Nee, geen namen!
Binnen durfde ik, na een beetje twijfelen, de Virtual Reality Ride wel aan. Je neemt plaats in een zeteltje dat kan bewegen en zet een VR-bril op. Voor je het weet schiet de rollercoaster in gang. Is het mijn kleine trauma door ooit eens bij tv-opnames verschillende keren na elkaar een attractie met een ‘drop’ te moeten doen of is het de ouderdom, ik kan er niet zo goed meer tegen. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik me helemaal schor gegild heb. Een paar stukken vond ik vrij heftig en deed ik mijn ogen zelfs toe. Enfin, het was een attractie waar zowel de deelnemers als de toeschouwers veel plezier aan hadden en waarvan ik nu nog begin te lachen als ik eraan terugdenk. Mogelijks het meest memorabele moment van de dag.
WONDR EXPERIENCE & ROLLERDREAMS
Ook in België duiken de laatste jaren Instagram-belevingsexpo’s op. Ruimtes die speciaal ingericht zijn om selfies met groot Instagram- gehalte te nemen. Het leuke aan persreizen is dat je soms iets doet dat je anders niet zou doen. Nog leuker is dat dit vaak echte meevallers zijn. Zo ook Wondr Experience & Rollerdreams in Amsterdam.
Bij de eerste ‘scene’ zaten we nog naar elkaar te kijken: Wie gooit zich eerst tussen de teddyberen? Ik kon niet anders denken dan: uh, hoe vies! Op de koop toe waren de meeste dispenser met handgel leeg. Gelukkig heb ik altijd een mini-flesje handgel mee, haha.
Maar na enkele ruimtes brak het ijs helemaal en bij het ballenbad sprong ik er zelfs mee in. De wetenschap dat we vervolgens terug naar het hotel zouden gaan voor een goede douche en kledingwissel hielpen daarbij, moet ik zeggen. Mijn smetvrees is er met heel dat coronagedoe niet beter op geworden…
Maar dus zeker een aanrader om helemaal los te gaan! Afsluiten deden we op rolschaatsen. Al even hilarisch! Amai, wat was dit lang geleden. IJsschaatsen doe ik nog wel eens maar rolschaatsen moet echt van mijn prille tienerjaren geleden zijn.
Straat, indoor street art in Amsterdam
Met de fiets sta ja van centrum Amsterdam snel en vlot in Amsterdam Noord. In een van de voormalige pakhuizen zit nu een street art museum. Straat haalt street art naar binnen. De indrukwekkende ruimte is maar liefst 8000m² groot. Je kan er zo’n 150 werken bewonderen van bijna evenveel verschillende kunstenaars met meer dan 30 verschillende nationaliteiten.
Straat begon vanaf 2016 met de opbouw van de collectie. Alle werken zijn hier gemaakt en je kan er soms ook live werken zien gemaakt worden. Omdat de werken in Straat bewaard worden en niet, zoals op straat vaak gebeurd, overschilderd worden, geeft dat een uniek tijdsperspectief.
Het werk dat mij het meest zal bijblijven was de garagepoort uit oorlogsgebied. Je kon er in de kogelsgaten een boodschap achterlaten. Hier zullen ze dan achteraf een kunstwerk mee maken. Ook de omgeving van Straat ademt ‘street’.
Lunchen bij Plekk
Heerlijk lunchen in het zonnetje en langs het water kan bij Plekk. Ik koos er voor een toast avocado met ricotta. Ook hun homemade lemonades zijn erg lekker. Moest ik in Amsterdam wonen, kwam ik hier vast vaker.
Dineren bij Plantage
Vlak naast het centrum ligt het kleurrijke culturele hart van Amsterdam: de Plantagebuurt. Het is bij uitstek een groene, ontspannen omgeving, waar kunst, cultuur en geschiedenis op elke hoek en over elk bruggetje te vinden zijn.
Ik koos voor de Baskische vissoep en nam ook als hoofdgerecht het visgerecht. We moesten vrij lang op onze gerechtjes wachten waardoor het helaas te laat werd voor het dessert. Ik was nochtans benieuwd naar de Boerenmeisjes en Boerenjongens (ik zocht het even op: het gaat om gemarineerde rozijnen en abrikozen, blijkbaar typisch Nederlands).
Logeren bij Jakarta Hotel Amsterdam
Het hotel was een van de absolute hoogtepunten van deze 24u in Amsterdam. Jakarta Hotel Amsterdam is een uniek energieneutraal 4-sterrenhotel, een groene oase op een eilandje midden in het IJ. Hier vertrok vroeger de lijndienst naar Jakarta. Hotel Jakarta Amsterdam biedt 200 luxe kamers met Indonesische invloeden. De meeste kamers hebben een balkon, met een panoramisch uitzicht over het IJ én de stad.
Naast de fantastische kamers zal ook de ongelooflijke service en vriendelijkheid van het personeel me bijblijven. Het ontbijt was superuitgebreid, met zelfs Egg Benedict. Je kan lunchen in Café Jakarta en cocktails drinken in Skybar Malabar. Heerlijk vond ik ook de sauna. Voor een plons in het zwembad had ik helaas geen tijd genoeg.
Praktische info Hotel Jakarta
Hotel Jakarta Amsterdam is uitstekend bereikbaar, zowel met de auto als openbaar vervoer. Vanuit Oostende reed ik er iets meer dan 3u over. Het hotel beschikt over een ondergrondse parking. Kom je met de trein, dan brengt tram 26 je in 2 haltes tot op een paar minuten stappen van het hotel. Tip: je kan je treinreis makkelijk via Omio boeken.
Je kan Hotel Jakarta boeken via Moonback. Dit reserveringsplatform gaat er prat op dat het op een eerlijke manier omgaat met alle stakeholders: eerlijke informatie voor de gast, eerlijke commissie voor de hotelier en een eerlijk verdienmodel voor het platform zelf. Momenteel (maart 2022) zijn hotels in Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen via Moonback te boeken.
Tours & tickets
Pin for later
Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!
Met dank aan team Moonback #persreis