In mijn collectie bijzondere schelpen zit ook een haaientand. Gekregen. Sindsdien ben ik geïntrigeerd om er ooit zelf eentje te vinden. Ja, je kan aan onze Belgische kust haaientanden vinden! Als je weet waar en wanneer je moet zoeken kan je eeuwenoude fossiele haaientanden ontdekken. Hieronder geef ik je alle tips en tricks om zelf op zoek te gaan naar deze prehistorische schatten.
Waar vind je haaientanden?
Er zijn enkele hotspots waar je de meeste kans hebt, dit komt vooral door het soort zand dat ze hier opgespoten hebben. Strikt genomen kan je overal haaientanden vinden maar op deze plekjes is de kans net iets groter:
- Het Zwin (Knokke-Heist): Dit natuurgebied staat bekend als een van de beste plekken om fossielen te vinden. Na een stevige storm worden vaak nieuwe haaientanden blootgelegd.
- Oosteroever, Oostende: Hoewel je hier al wat meer geluk moet hebben, spoelen hier nog regelmatig fossielen aan, vooral na springtij.
- Bredene en De Haan: De populairste plek momenteel is het stuk strand bij de Vosseslag. Op zonnige dagen is het koppenlopen en is de kans groot dat iemand anders de haaientanden net voor je neus opraapt…

Wanneer ga je op zoek naar haaientanden?
Het moment waarop je zoekt, kan een groot verschil maken:
- Na een storm: Hoge golven en wind zorgen ervoor dat zandlagen verschuiven, waardoor haaientanden en andere interessante fossielen aan de oppervlakte komen.
- Tijdens laag water: Het terugtrekkende water onthult vaak verborgen schatten.
- Net na hoog water: de vloedlijn heeft altijd wel verrassingen in petto.
- Bij springtij: Dit is het moment waarop het water extra ver terugtrekt, waardoor je op plekken kunt zoeken die normaal onder water liggen.
Hoe herken je een haaientand?
Haaientanden zijn vaak klein, zwart of donkerbruin en hebben een driehoekige vorm. Ze voelen glad aan en zijn veel harder dan gewone schelpen of stenen. De grootte varieert van enkele millimeters tot een paar centimeter. Sommige vondsten zijn miljoenen jaren oud en afkomstig van uitgestorven haaiensoorten zoals de Otodus of Carcharocles Megalodon.
Wat heb je nodig?
Goede ogen, eigenlijk heb je niet meer nodig. Eens je je eerste haaientand gevonden hebt, ga je zien dat je oog er makkelijker ‘op’ valt. Sommigen nemen een zeef mee om het zand te zeven.
Wat doe je met je vondst?
Heb je een mooie haaientand gevonden? Super! Je mag die zeker meenemen naar huis. Overdrijf niet, dan is de kans groter voor anderen om ook een haaientand te vinden of geef eentje aan andere strandjutters die minder geluk hebben. Echt, soms zie ik vondsten van tientallen haaientanden voorbij komen! Wil je meer weten over de herkomst? Er zijn online communities en Facebookgroepen waar fossielenkenners je kunnen helpen bij de identificatie.
Haaientanden zoeken aan de Belgische kust is niet alleen een leuke activiteit, maar ook een manier om een stukje geschiedenis in handen te krijgen. Met een beetje geluk en geduld kun je een prehistorisch souvenir vinden dat miljoenen jaren oud is.
Veel succes en happy hunting!
Geef een reactie