Al sinds ik in Limburg voor het eerst met een elektrische fiets reed, ben ik fan! Thuis is het bijna altijd plat. Van zodra er een beetje heuvels zijn, moet ik een tandje bijsteken. Zeker in het Spaanse klimaat is het dus meegenomen als je een duwtje krijgt van een elektrische motor. Pas op, je moet nog altijd zelf trappen maar de motor zorgt ervoor dat je inspanningen beloond worden.
Ezelsfiets
Iets na tienen arriveerden we op een afgelegen boerderij in Gualta. Hier zouden ze ons op weg helpen met de elektrische fietsen. We kregen uitleg over de werking van de fietsen, kregen elk een trendy fietshelm en mochten ter plekke wat oefenen op het rijden met die elektrische fietsen.
De naam Burricleta hebben ze te danken aan de fietstassen die op de fietsen gemonteerd zijn. Deze zijn geïnspireerd op de tassen die ook aan ezels bevestigd worden.
Yakkay
We kregen elk ook een helm. Hilariteit alom: we kregen ook een haarnetje. Die Spanjaarden zijn best hygiënisch! Op vele andere activiteiten draag je gewoon een helm die al door tientallen anderen is gebruikt. Door het haarnetje blijft het hier dus veel hygiënischer. Iets wat dit meisje met een beetje smetvrees wel weet te appreciëren 🙂
De fietshelmen zagen er ook nog eens heel trendy uit: over de helmen zit namelijk een hippe hoed. De groep bestond grotendeels uit dames. Ok, buiten Nicholas allemaal dames 🙂 En we deden dus ons best het hoofddeksel uit te kiezen dat best bij onze outfit paste.
Thuis zocht ik het merk van de fietshelmen even op. Het is het Deense merk Yakkay.
Middeleeuwse stadjes
En toen waren we vertrokken: we fietsen langs Fontclara, Sant Feliu de Boada en Peratallada. We stopten af en toe om naar de gids te luisteren en, zo gaat dat als je met reisbloggers op pad bent, foto’s te nemen.
Het zonnetje scheen maar het was niet té warm. Echt vakantie!
Tours & tickets
Proeverij
Het hoogtepunt van deze fietstocht was de laatste stop: in een olijfboomgaard, zoals je ze in de films en boekjes ziet, stopten we voor een proeverij. Atelier Ocitania had, samen met chefkok Jordi van MAS LAZULI een tasting voorbereid met zelfgebakken brood en aioli op traditionele wijze bereid.
We hadden ondertussen reuzehonger en het brood smaakte hemels. Jordi vertelde dat door meer of minder water te gebruiken, je een volledig ander brood kan bekomen. Hij liet ons onder andere zelfgemaakt olijvenbrood, spinaziebrood, currybrood en brood met pompoenzaad proeven. Heerlijk! Mijn favoriet was het currybrood. Ik bakte al eens zelf brood en ga er de volgende keer zeker eens wat curry aan toevoegen.
Als kers op de taart kregen we ook een demonstratie van hoe ze aioli op traditionele wijze maken. Hier volgt het recept:
Recept aioli
Nodig: 4 gepelde teentjes look, een beetje zout, vers citroensap en Empordà extra-vierge olijfolie.
Doe de look in een pot, samen met het zout. Gebruik een vijzel en plet de lookteentjes tot een smeuïge pasta. Voeg het citroensap toe. En dan, druppel per druppel, voeg je de olijfolie toe terwijl je verder blijft pletten met de vijzel. Blijf verder doen tot je iets bekomt wat lijkt op dikke mayonaise. Het duurt zo’n 20 minuten eer de aioli klaar is.
Als afsluiter nog dit: aan alle details was gedacht! Er stond een mandje klaar met spullen om ons even op te frissen.
Overnachten in de Costa Brava
Booking.comMet dank aan Visit Costa Brava
gerhilde maakt zegt
Ik kreeg twee weken geleden een elektrische fiets van het werk en ben nu helemaal verliefd. Ik fiets iedere dag naar het werk (een dikke 50 km in totaal per dag). Zo leuk dat ik een brug tegen 24 à 25 km/u op kan fietsen. 🙂 Daar in de Costa Brava zal die motor ook wel welkom zijn, ja.
Burricleta zegt
Thank you very much for your post! We hope to see you by Burricleta again! 🙂