Het begon allemaal met de selectie van mijn broer voor het WK van de Spartan Race in Sparta, na zijn deelname aan de Trifecta in Andorra eerder dit jaar. Het leek ons wel leuk om allemaal mee te gaan supporteren voor ‘noenkel Bart‘. We combineerden de Spartan Race met een citytrip Athene. Het was de eerste keer dat we allemaal samen met het vliegtuig op reis zouden gaan. Voor het neefje van 1,5 en 4 jaar was het zelfs de eerste keer vliegen. Spannend!
Van solo reizen naar een familiereis met kleine kindjes
Ik ben gewoon van alleen te reizen. Deze citytrip naar Athene was dus een iets andere manier van reizen voor mij maar ik denk wel dat we kunnen zeggen dat we een geslaagde reis achter de rug hebben. Hieronder vind je de learnings van het reizen naar Athene met de kinderen.
Ga je naar Athene zonder kinderen? Sla dit eerste stukje dan gerust over.
Luchthaventransport en vervoer ter plekke
Deze keer lieten we ons voor 260 euro met een busje van en naar de luchthaven brengen. Niet veel duurder dan met 2 auto’s naar Charleroi Airport rijden en daar een week op de parking staan. Bovendien moesten we om 3u ’s nachts vertrekken en konden we zo nog wat slapen in het busje. Voor de kinderen hadden we een autostoeltje geregeld.
Om na onze citytrip in Athene naar Sparta te reizen huurden we een auto. We lieten die afleveren in ons hotel in Athene voor slechts een 25 euro extra.
Het was even uitzoeken hoe dat allemaal in elkaar zit als je vliegt met kinderen. Blijkbaar zitten hier per vliegmaatschappij en per luchthaven soms verschillen op. We hadden geluk en konden de buggy tot aan de gate meenemen. Ook waren ze aan de security check vrij meegaand wat flesjes water en melk voor de kindjes betrof.
In de heenvlucht had ik zetelplekken gekocht zodat we allemaal samen zaten. Dat was wel handig omdat de kindjes dan wat afwisseling hadden: van oma naar tante, naar nonkel en weer naar mama en papa. Ook voor de volwassenen een gemak. Mijn zus had extra spelletjes voor de kindjes voorzien om verveling tijdens de vlucht te slim af te zijn. De luiers, koekjes, flesjes melk,… zaten in een kleine babytas die ze heel de tijd bij zich hield.
Athene met kinderen?
Ter plekke pasten we het programma een beetje aan. We lieten de musea voor wat het was. De echte musts zoals de Acropolis deden we uiteraard wel. Het petekind van 4 jaar konden we wel enthousiast maken voor al die historische bouwwerken. Hij vertelde op school blijkbaar aan de kleuterjuf over de oude zuilen die hij had gezien. Zijn broertje van anderhalf vond het geweldig om daar te mogen rondlopen en klimmen. Goed om weten: je mag geen buggy meenemen op de Acropolis. Er is een gratis berging voor buggy’s vlakbij de hoofdingang van de Acropolis.
De kindjes vonden de metro het leukste van heel de reis. Als het erg druk was in de metro, plooiden we de buggy dicht en namen we de peuter even op de arm. Ook topmomenten/aanraders voor kinderen:
- Het treintje dat op de hoek van Ermou street & het Syntagmaplein vertrekt. Je betaalt 5 euro voor de rit en je passeert langs de meeste bezienswaardigheden van Athene. Wij hielden deze treinrit voor een regenachtig moment.
- Het stadion waar de allereerste Olympische Spelen gehouden werden. Tip: ga eerst stiekem naar de souvenirshop, koop er een replica medaille van de eerste moderne Olympische Spelen, laat de kinderen daarna een rondje rennen in het stadion en sluit af met een plechtige ceremonie op het podium waar je hen de medaille geeft.
- In de Nationale Tuinen, vlakbij het Syntagmaplein, is er een speelpleintje. Omdat het regende toen we er passeerden hebben we dit niet zelf gedaan maar het zag er wel tof uit. Er is ook een soort mini-zoo/kinderboerderij.
- Little Kook was een restaurantje dat ons door verschillende mensen aangeraden was omwille van het sprookjesachtige interieur. We waren er net met Halloween en het zag er echt super uit maar onze sloebers zijn niet zo griezel-minded dus kozen we uiteindelijk voor een pizzeria in de buurt.
Citytrip Athene
Kennismakingswandeling in Athene
Voor de eerste dag stippelde ik een korte wandeling door Athene uit om de sfeer van de stad wat te voelen. Na een vroege vlucht, wilden we geen al te drukke eerste dag. We vertrokken aan het Monastirakiplein waar we wat vers fruit kochten aan de kraampjes en wandelden van hier verder door de smalle straatjes die parallel liepen met de shoppingstraat Ermou. We vervolgden onze wandeling uiteindelijk via het laatste stukje van Ermou street tot we aan het Syntagmaplein kwamen.
Aan het parlementsgebouw kan je elk uur naar de wissel van de wacht gaan kijken. Op zondag om 11u is de ceremonie wat uitgebreider. Van hier wandelden we verder naar Adrianou street tot aan Plaka. Onderweg stopten we voor een ijsje, maakten hier en daar een omweg als we iets interessants zagen en rustten ook even op een bankje uit. Een perfecte eerste kennismaking met de stad die we afsloten in een gezellig restaurantje in de Plaka.
Acropolis
Het was al sinds de Italiëreis met de zesdejaars dat ik ervan droomde om een vergelijkbare reis door Griekenland te maken. Vooral de Acropolis stond hoog op mijn verlanglijstje. Overal krijg je de raad om ’s morgens vroeg te gaan. Iets wat we dan ook ter harte namen. Het was een zonnige dag en de beklimming is best pittig, zeker als je de helft van de weg een kindje moet dragen.
We kochten onze tickets aan een van de automaten maar zagen daar wat later een hele rij staan. Je kan je tickets dus best op voorhand online bestellen. Dit is trouwens ook de goedkoopste optie. We kozen voor het ticket van 30 euro dat 5 dagen geldig was en waar we nog 6 andere bezienswaardigheden mee konden bezoeken. Online was hetzelfde ticket 5 euro goedkoper geweest.
Hoewel we er dus vrij vroeg waren, was het er al echt druk. Bezoek de Acropolis, als je kan, met een gids. Het zal je bezoek veel interessanter en waardevoller maken. Er staan geen bordjes met uitleg bij het Parthenon, de Niketempel, de tempel van Erechtheion en de Propyleeën. We legden onze middelbare school kennis samen en konden al snel weer de Ionische, Korinthische en Dorische zuilen herkennen.
Tempel van de Olympische Zeus
Van de meer dan 100 zuilen van de grootste tempel van Griekenland, blijven er nog 15 over. De tempel van de Olympische Zeus is een van de Zeven Wereldwonderen en dus echt een must see. We waren hier net voor zonsondergang en dat had wel iets magisch. Vlakbij vind je de poort van Hadrianus.
Agora
Je kan zowel de Romeinse Agora als de Athena Agora bezoeken. Bij de Romeinse Agora viel vooral de Toren der Winden op. Deze 12 meter hoge toren was een windwijzer en wateruurwerk. Indrukwekkend hoe alles destijds in elkaar zat. Naast de Toren der Winden staat een bordje met de volledige uitleg op. Als je wil weten hoe de windwijzer en het wateruurwerk werkten, verwijs ik je graag door naar mijn broer en schoonbroer die de taak op zich namen op de uitleg te lezen en alles vervolgens aan ons proberen uit te leggen 😉
Bij de Agora van Athene is het dan weer de Stoa van Attalos en de tempel van Hephaistos die de aandacht trokken. De Stoa van Attalos is in de vorige eeuw volledig gerenoveerd.
De tempel van Hephaistos hadden we bijna links laten liggen wegens een hevige stortbui en steeds luider klinkende donder. Gelukkig wandelden we toch even tot daar want het was indrukwekkend om zien. De tempel dateert van de 5e eeuw voor Christus en is een van de weinige gebouwen waar het dak er nog op zit.
Stadion Panathinaiko
Een hoogtepunt van ons bezoek aan Athene. We waren de dag ervoor al aan de buitenkant gepasseerd en eigenlijk wou de helft van het gezelschap niet naar binnen gaan want je zag alles van buiten toch al? Ja, je ziet alles van buiten maar dat je op de piste in dit unieke stadion kan lopen maakt de 5 euro inkom helemaal goed.
Het was hier dat de eerste moderne Olympische Spelen in 1896 plaatsvonden. Het stadion is gebouwd op de antieke resten van het stadion dat de politicus Lykourgos liet bouwen voor de Spelen die de Romeinen organiseerden ter ere van Athena (330 voor Chr.).
Lykavittos
De Lykavittos-heuvel was voor mij de teleurstelling van deze citytrip in Athene. In elke reisgids lees je dat je hier zeker naartoe moet en dat heeft zo zo’n gevolgen: het was er superdruk! Er was helemaal niets romantisch aan. Iedereen drumde voor een selfie. De omheining was vrij laag waardoor het, zeker voor de kinderen, erg onveilig was. Misschien komt het omdat we hier pas waren toen de zon net onder was maar ik vond het de beklimming en de kabelbaan (7 euro pp!) absoluut niet waard. En ja, je hebt vanop 277 meter een mooi zicht over Athene en de Acropolis maar dat heb je op andere plekken ook.
Hiervoor moet ik nog terug
Het museum van de Akropolis lieten we deze keer over, omwille van de kindjes. Heel wat vondsten van op en rond de Acropolis kregen hier een plekje. Het museum is dus zeker een must visit. Het restaurant van het museum heeft vanop het dakterras een prachtig zicht op de Acropolis.
Praktische info Athene
Naar Athene vliegen
We vlogen met Ryanair. De beste vliegtickets vind je hier. Het compenseren van de CO2 uitstoot van mijn vlucht kostte me 21,69 euro.
Van de luchthaven naar het centrum van Athene
De duurste maar wellicht meest comfortabele manier om je citytrip te beginnen is een taxi nemen van de luchthaven van Athene tot aan je hotel. De meeste hotels verzorgen (meestal tegen betaling) ook luchthaventransfers.
De goedkoopste manier is de bus die je van de luchthaven naar het Syntagmaplein brengt. Je betaalt dan 6 euro voor de bus (enkele rit). De bus doet er ongeveer een uur over. Je kan ook een ’tourist card’ kopen waarmee je het openbaar vervoer van de luchthaven naar het centrum kan nemen + 3 dagen het openbaar vervoer in Athene kan nemen. Deze ’tourist card’ kost 22 euro.
Het openbaar vervoer in Athene
De metro van Athene is een van de best uitgebouwde, properste en duidelijkste metro’s die ik ken. Er rijden ook trams en bussen in Athene maar die hebben we zelf niet gebruikt. In de luchthaven hadden we een stadsplannetje van Athene meegenomen om onze citytrip wat te plannen en waar ook de metrolijnen duidelijk opstonden.
Verder gebruikte ik vooral Google Maps waar ook de metrohaltes en dienstregeling in zit. Rond 9u (als de locals naar hun werk pendelen) was het vrij druk op de metro. We kozen voor een metrokaart voor 5 dagen. Dit kostte slechts 9 euro per persoon. Een los ticketje kost 1,40 euro. Kinderen tot 6 jaar reizen gratis mee.
Opgravingen metro
Het metronetwerk in Athene is vrij jong. De werken voor de aanleg startten in 1992. De metro is grotendeels met de hand uitgegraven omwille van de vele archeologische vondsten. Die antieke schatten zijn nu te zien in de diverse metrostations in Athene. De voorwerpen dateren vanaf het Neolithicum (6500 v. Chr.).
Overnachtingen
We sliepen in appartementen van Connect Apartments. Deze studio’s lagen op 4 metrohaltes van Akropoli, een metrohalte die we tijdens onze citytrip in Athene vaak zouden zien. De kamers waren ruim, er was een kitchenette en we hadden uitzicht op de Akropolis maar het complex ligt aan een enorm druk rondpunt waar zelfs ’s nachts om 2u30 nog veel verkeer/lawaai was. Inchecken moest in een ander gebouw, een paar blokken verder. We hadden een kinderbedje gevraagd maar dit bleek eerder een wiegje waar onze reus van 18 maanden niet meer in paste.
Al bij al was het een goede logeerplek, zeker voor de prijs die we betaalden. Volgende keer zou ik wellicht liever iets meer betalen voor een rustiger gelegen hotel, misschien zelfs met zwembad.
Booking.comRestaurantjes & gelateria’s
Geen citytrip zonder lekkere restaurantjes en dat was dus ook wat wij in Athene deden. Als bonus deel ik hier ook de adresjes waar we lekkere ijsjes aten.
- Kosmikon: De eerste avond viel ons oog op dit gezellige restaurant in Plaka. Op de kindjes na, kozen we vooral Griekse gerechten en dat was meteen een meevaller. Als starter kozen we pittabrood met verschillende soorten humus.
- Op reis zijn met een deelnemer aan de Spartan Race betekent ook dat je de dag ervoor pasta moet eten. We kozen voor Brigante, een Italiaans restaurant dat deze tweede vestiging vlakbij Akropoli pas enkele maanden geleden opende. Vriendelijke bediening en zeer lekkere pasta. De tiramisu viel een beetje tegen.
- Pizzeria On Top: getipt als de beste pizza van Athene en het waren inderdaad erg lekkere pizza’s.
- Ontbijten bij Lulu’s Bakery in Plaka – Lulu staat in mijn geheugen gegrift als het plekje waar ik echt koffie begon te drinken. Ik schrijf daar later nog wel eens over. De Griekse yoghurt met honing was erg lekker en vulde.
- IJsjes in de Ermou street: De kindjes waren zo braaf dat we hen graag beloonden met een ijsje. We hadden zelf ook wel een ijsje verdiend. Ik koos voor een hoorntje met frambozensmaak. Niet echt bijzonder. Het tiramisu-ijs maakte alles goed.
- DaVinci Gelato: Een local tipte deze cremerie als de beste van Athene. We smulden! Ik koos voor een ijsje met KinderBueno en KinderHippo-smaak. Het was na deze caloriebom dat ik besloot dat ik dringend gezonder moest eten, haha.
Handig om te weten
In Griekenland is het 1 uur later dan in België. De temperatuur was er eind oktober-begin november nog steeds ruim 20 graden. We hoorden wel dat het in november normaal zo’n 12-14 graden is. Vanaf november valt er normaal gezien meer regen. ’s Avonds koelde het wel af dus een extra trui was geen overbodige luxe.
Er is in Griekenland meer te zien dan Athene. Je kan je citytrip in Athene gerust verlengen met een rondreis naar de bezienswaardigheden in Griekenland of met een vakantie op een van de vele Griekse eilandjes. Wij combineerden onze citytrip in Athene dus met supporteren voor het WK Trifecta in Sparta.