De lente is in het land en dat betekent rokjestijd! Blote benen die nu nog wat wit zien mogen straks weer het daglicht zien. Hier hou ik mijn benen nog even uit de zon want ik ben bezig met laserontharing en dan zijn UV-stralen uit den boze. Zo’n 12 jaar geleden liet ik dat al eens doen en hoewel de haartjes nooit 100% weg zijn of zullen blijven, was ik tevreden over het resultaat.
Ontharing en ‘ongewenste’ haargroei, het is en blijft een gevoelige kwestie (zoals chub rub, haha). In tegenstelling tot influencers op Instagram die al na één beurt reclame maken en dus eigenlijk niets zinnigs over de resultaten op lange termijn kunnen vertellen, deel ik graag mijn ervaring na enkele jaren.
Stoppeltjes
Als brunette zijn ook de haren op mijn benen vrij donker. Stoppeltjes waren, zelfs na waxen of epileren, na een paar dagen alweer zichtbaar. Vervelend. Als kind van de zee ben ik in de zomermaanden vaak op het strand te vinden. En als duikinstructrice breng ik dan ook nog eens veel tijd door in het zwembad. Het probleem was waarschijnlijk groter in mijn hoofd dan in werkelijkheid. Maar toch.
Permanente ontharing?
Zo’n 12 jaar geleden (2006) hoorde ik over permanente ontharing en mijn interesse was gewekt. Ondertussen leerde ik al dat bedrijven die uitpakken met ‘permanente’ ontharing eigenlijk een loopje met de werkelijkheid nemen. Ja, de ontharing is permanent maar ze kunnen niet garanderen dat 100% van de haren voor altijd weg zijn. Door hormonale veranderingen en blijkbaar ook gewoon door ouder te worden kunnen andere haarzakjes actief worden. Een nuance die ze in hun reclame vaak vergeten. Het haartje uit het haarzakje dat door de laser vernietigd is, blijft wel voor altijd weg.
Enkel haartjes in de groeifase kunnen aangepakt worden. Ongeveer 85% van de haartjes is in groeifase. Daarom heb je 5 à 8 behandelingen nodig en is achteraf een regelmatige onderhoudsbeurt aangeraden. Tijdens de behandeling is het belangrijk dat je enkel scheert en niet epileert. 6 weken voor en na de laserontharing blijf je ook beter uit de zon. Het resultaat hangt van je huidtype af. Een bleke huid en donkere haartjes werkt het best. Het resultaat zie je zo’n 2 weken na elke laserbeurt, als de haartjes vanzelf uitgevallen zijn.
Mijn ervaring met laserontharing
In 2006 liet ik dus mijn onderbenen, oksels en bikinilijn doen. Ik herinner me nog dat ik de behandeling vrij pijnlijk vond maar wel snel resultaat zag. Na je reeks behandelingen is het de bedoeling dat je jaarlijks of tweejaarlijks een onderhoudsbeurt inplant. Dat had ik 10 jaar lang niet gedaan. Hoewel je duidelijk kon zien dat de haartjes beduidend minder waren dan 12 jaar geleden (vooral aan mijn bikinilijn zag je mooi tot waar ik destijds had laten ontharen), stoorde ik me de laatste jaren steeds meer aan het groeiend aantal haren op mijn benen. Die onderhoudsbeurten zijn dus echt wel essentieel.
Het prijskaartje
Bon, we moeten dat niet onder stoelen of banken steken. Goedkoop is het niet. Als we even vergelijken met 6 keer per jaar naar de schoonheidsspecialiste gaan voor het waxen van je volledige benen, oksels en bikini dan zou je na 7,5 à 12 jaar de investering van je laserontharing terugverdiend hebben. (En dubbel zo snel als je het hele jaar door maandelijks laat waxen.) MAAR de onderhoudsbeurten heb ik hier niet in verrekend.
Kortom, zelfs na een paar beurten merk je al dat er opvallend minder haartjes groeien maar volledig weg en echt permanent zou ik het niet noemen. Het is een gemak om niet meer met stoppeltjes geconfronteerd te worden maar na een tijdje dringt een ouderhoudsbeurt zich op. Het is een hele investering. En elk moet voor zichzelf uitmaken of je dat het waard vindt.
hanne zegt
Fijn om hierover te schrijven. Ik zit met hetzelfde probleem, maar zette de stap naar laser nog niet omwille van de kostprijs. Momenteel zijn we een renovatie bezig, dus de centjes gaan een andere richting uit. Maar er staat wel een spaarpotje klaar. Dus hopelijk binnenkort ….
Heidi zegt
Als je er even moet naar uitkijken, is het des te leuker als het dan zo ver is 🙂