Vorig weekend ging ik nog eens op duikweekend in Zeeland. Er was een tijd dat ik zowat elke week in Zeeland ging duiken. De laatste jaren ben ik wat minder actief maar als ik dan nog eens het water in geraak, geniet ik er des te meer van. Zeeland is een van mijn favoriete plekken om te duiken. Doordat het zicht soms beperkter is, kijk je anders naar het onderwaterleven. In tropisch water ‘zie je altijd alles’. In Zeeland kan ik oprecht blij zijn als ik een botervisje spot. Begrijp me niet verkeerd: er is heel wat te zien! Je moet er soms alleen oog voor hebben. Het onderwaterleven bij ons (Noordzee, Oosterschelde, Grevelingenmeer,…) is trouwens kleurrijker dan je zou denken. Alleen heb je soms/meestal een duiklamp nodig om de kleuren te zien.
We doken vorig weekend bij Dreischor en bij Den Osse, in het Grevelingenmeer. De zichtbaarheid was goed. Zeker tijdens de eerste nachtduik. Ik hou wel van nachtduiken. Heel wat dieren gaan op jacht ipv zich te verschuilen in kleine gaatjes. Meestal spot je wel een wandelende kreeft of een paling die zijn schuilplaats verlaat. Een nachtduik is haast nog rustgevender dan een duik overdag.
Behalve tijdens de twee nachtduiken trok ik heel het duikweekend eigenlijk weinig tot geen foto’s. Meestal wil dat zeggen dat ik echt genoten heb. Het maakt ook wel dat de foto’s in dit artikel een beetje beperkt zijn. Zowel in kwaliteit als kwantiteit 😉 Ik blijf koppig verder oefenen met de GoPro.
Het onderwaterleven van Zeeland
Op de duikplek Den Osse zit al zo lang als ik me herinner een grote zeedahlia. Ik kan niet zeggen of het nog altijd dezelfde is maar de kans is wel groot. Een zeedahlia is een grote zee-anemoon. Een zeeanemoon is van dezelfde familie als de kwal. Eigenlijk kan je een zeeanemoon nog het best vergelijken met een kwal die omgekeerd vastzit op een rotsblok. Het is dus een diertje en geen bloem zoals sommigen soms denken.
Krabben zie je met hopen. Er zijn meer dan 20 verschillende soorten krabben en sommige lijken zodanig goed op elkaar dat ik ze maar moeilijk uit elkaar kan houden. De Noordzeekrab is toch iets uitzonderlijker. Niet alleen zie je die niet zo vaak in het Grevelingenmeer, je herkent de krab ook onmiddellijk aan zijn ovalen lichaam. Dit is de krab die ook in de echte krabsla terechtkomt.
Op deze foto zie je tussen de oesters nog een zee-anjelier. Ook dit is een soort zeeanemoon. Er net onder zie je nog een zakpijp. Dit zijn manteldieren die door de ene ‘buis’ het water binnenhalen en het gezuiverde water aan de andere kant weer naar buiten stuwen. Fascinerende diertjes!
Dat onderwaterleven zie ik voortaan nog net wat beter. Ik liet me overhalen tot een impulsaankoop. Mijn duikbril is ruim 8 jaar oud en sinds kort zat er een klein gaatje in de neus. Ik was al even aan het uitkijken naar een nieuwe duikbril maar geen enkel model zat even goed als mijn oude X-vision van Mares. Zelfs het nieuwe model van X-vision kon me niet bekoren. Tot ik de duurste bril van Tusa op mijn neus zette… Met speciale UV-glazen die bovendien reflectie zouden beperken. Omdat ik per se het kleur van op de display wou, kreeg ik een mooie korting en dus twijfelde ik niet lang. Ik heb er enkel nog maar de nachtduik mee gedaan dus kan er nog niet veel over zeggen. Een uitgebreidere review volgt nog wel eens.
Leuke adresjes in Zeeland
Na het duiken maken we tijd om onze logboeken in te vullen. We hebben zo onze vaste adresjes voor de après-dive. De Kabbelaar aan Scharendijke is zo eentje. Ook in Zierikzee en Goes heb ik wel een paar adresjes waar het gezellig zitten is. Op de terugweg, net over de Belgische grens, is ’t Niveau in Watervliet onze favoriet. We zijn er ooit eens toevallig beland en zijn blijven komen. De wafels zijn er zo lekker dat sommigen er meteen 2 bestellen.
Als we op duikweekend zijn in Zeeland, kiezen we ’s avonds meestal voor een BBQ op de camping. Een minstens even leuk alternatief is all you can eat in De Wok van Zeeland. Voor amper 23 euro schuif je aan het buffet aan, kies je zelf je gerecht voor de teppanyaki en is er ook nog eens een dessertbuffet. Mijn tip: hou een beetje plaats over voor een lekkere citroensorbet.
Op de camping
Geradbraakt. Dat was ik na een nachtje op een dun matrasje. Koud had ik het niet maar mijn rug vertelde me dat ik misschien wat oud aan het worden ben om langer dan 1 nacht achter elkaar in een tent te slapen. Over het sanitair van de camping kan ik kort zijn: perfect in orde. Alles wordt netjes onderhouden, het douchen is niet met muntjes en er zijn voldoende douches en toiletten. Camping De Bloemhoek in Kerkwerve is een kleine camping met vooral vaste stacaravans maar er is ook plaats om je tent te plaatsen. Wie wil kan er ook een caravan huren.
Zeelandbrug
De Zeelandbrug is onlosmakelijk verbonden met de vele duikdagen die ik al in Zeeland doorbracht. Onder de Zeelandbrug, tussen en rond de pijlers kan je namelijk ook duiken. Bovendien rij je sowieso over de brug (tenzij je in Goes of Wemeldinge gaat duiken). Als de bootjes door moeten, sta je voor een open brug. Eigenlijk is dat wel een leuk moment: motor even afleggen, uitstappen en naar de bootjes kijken.
Toen ik pas dook, was de Westerscheldetunnel er nog niet en moest je je haasten om de overzetboot te nemen. Dat was ergens ook wel een leuk rustmoment in de terugrit. Nu, de Westerscheldetunnel is ook een belevenis. Gegarandeerd liggen ze op de achterbank te slapen tegen dat je weer uit de tunnel rijdt 😉