Heel af en toe komt hier een duikgerelateerde artikel voorbij. Ik breng nu eenmaal een groot deel van mijn vrije tijd onderwater door. Voor de niet-duikers: misschien krijg je door het lezen van deze post met tips voor duiken met een droogpak, zin om zelf te beginnen duiken? Aarzel dan niet me te contacteren!
Toch geen duikkriebel? Don’t worry, het volgende artikel is weer eentje van boven water 😉
Tips voor wie met een droogpak wil duiken
Ik moet eerlijk bekennen, ik hou tijdens de winter meestal een winterstop. Ik blijf tussen november en maart een paar maand uit het water, op een enkele duik na. Tegen het prille voorjaar begint het dan echt te kriebelen om weer kopje onder te gaan.
Maar… ik ben een luxe duiker. Ik duik zowat het hele jaar door met droogpak. Dat is niet altijd zo geweest. De eerste vijf jaar of zo, dook ik altijd met een gewoon natpak. Tot ik overstag ging en een droogpak aanschafte. Ik zou niet meer zonder kunnen!
Is een droogpak echt warmer? Goh, onderwater hangt het vooral af van je onderkledij. Ik kocht een paar jaar geleden een onderpak van Fourth Element en kan dit alleen maar aanraden. Voorheen had ik gewoon een fleecebroek, een skipulli en een fleece trui onder mijn droogpak aan. Prima voor de zomermaanden maar als de watertemperatuur onder de 10 graden zakt, toch maar fris.
Wat voor mij het grote voordeel is: na de duik blaas je wat lucht in je droogpak en je warmt meteen weer op. Met een natpak zit de koude toch meer ‘in’ je lijf.
Tweede pluspunt: als je twee duiken op één dag doet, moet je voor de tweede duik niet opnieuw in dat koude natte pak. Omkleden met een droogpak is bovendien ook een stuk eenvoudiger.
Droogpak/natpak?
Er bestaan heel wat verschillende soorten droogpakken en natpakken. Het komt er op neer dat je met een natpak nat wordt en met een droogpak niet 😉
Als je met een droogpak duikt, worden enkel je hoofd en je handen (als je niet met drooghandschoenen duikt) nat. Om je hals zit een rubberen of latex seal die voorkomt dat er water in je pak komt.
In het begin is het wel een beetje aanpassen. Met een droogpak duiken voelt toch wat anders dan duiken met een natpak. Zeker qua drijfvermogen. Een speciale droogpakopleiding of de eerste duiken met je droogpak doen met een buddy die veel ervaring heeft met droogpakduiken, is zeker aan te raden en mijn belangrijkste tip voor nieuwe droogpakduikers.
Soorten droogpakken
- Trilaminaat
- Neopreen
- Compressed neopreen
- Crushed neopreen
- …
Er bestaan heel wat verschillende soorten droogpakken en regelmatig komen nieuwe modellen op de markt met een innovatieve samenstelling. Een gespecialiseerde duikwinkel kan je hier best wegwijs in maken.
Elke soort heeft zijn eigen voor- en nadelen. Neopreenpakken scoren bijvoorbeeld prima op isolatie maar zitten vaak stroever en het materiaal is niet zo sterk. Ik vind deze droogpakken geen aanrader voor duikers die in Zeeland (oesters) of op wrakken (scherpe randen) willen duiken. Bovendien droogt dit materiaal erg traag en je hebt veel lood nodig.
De compressed en crushed pakken lossen dit extra lood-probleem op en zijn ook een stuk beweeglijker. Ze zijn warmer dan de trilaminaatversies.
Zelf heb ik een droogpak in heavy duty cordura. Deze pakken isoleren niet maar met een goed onderpak los je dat makkelijk op. Heavy duty cordura pakken stretchen niet en zitten dus wat ruimer zodat je toch voldoende bewegingsvrijheid hebt. Het materiaal is sterk en droogt redelijk snel.
Enkele tips ivm onderhoud van een droogpak:
- Talk de seals na elke duikdag in met parfumvrije talk (te verkrijgen in de apotheek). Gebruik geen Zwitsal oid. De parfumpartikels kunnen het rubber aantasten. De talk beschermt de seals. Bovendien is het makkelijker om het pak aan te trekken als er talk aan de seals hangt.
- Eentje voor de dames (en heren) met lang haar: lang haar en een droogpak over je hoofd trekken, het kan bijzonder lastig zijn. Je haar samenbinden helpt al een beetje. Nog vlotter gaat het als je een douchemuts aantrekt. Beetje belachelijk zicht maar minder pijnlijk en minder kans op afgebroken haren. Een nylonkous lukt ook.
- Spoelen! Net als je andere duikmateriaal moet je je droogpak elke keer goed spoelen. Ook de binnenkant spoel ik af en toe eens, als er tussen de geplande duikuitstapjes tijd genoeg is om de binnenkant van het pak volledig te laten drogen. Ik haal het droogpak dan binnenste buiten en steek krantenpapier in de botjes. Let wel op als je dit met een neopreen droogpak wil doen. Deze zijn niet zo snel droog als de trilaminaat exemplaren.
- Ik hang mijn pak op aan de voeten. Daar zijn speciale kapstokken voor. Als je een gewone kapstok gebruikt, pas dan goed op dat je de nekseal niet kapot trekt.
- Rits smeren: ik zweer bij de Zip-Oil. Mijn buddy’s zijn
meestalaltijd verbaasd hoe vlot ze mijn droogpakrits open en toe krijgen. - Opbergen: niet in de zon en niet vlakbij een verwarmingsbron, kwestie van de levensduur van je seals optimaal te houden.
- Opbergen in de draagtas? Rol je droogpak dan op. Begin bij de botjes en rol zo op naar de nekseal toe. Op deze manier kan je de armen mooi rond het pak leggen waardoor de rits niet geplooid kan worden.
- Tip voor de dames: een sportbeha is vaak net iets comfortabeler onder een droogpak.
Mijn gouden tip als je een droogpak wil aanschaffen? Laat één op maat maken. Zeker als je buiten de standaardmaten valt, of in mijn geval, je een heavy duty cordura droogpak verkiest wat ze in een vrouwenmodel gewoonweg niet maken. Over vrouwenmodellen gesproken, nog deze bonustips voor dames: doe een sportbeha of bralette aan i.p.v. een exemplaar met beugels.
Ben jij ook een droogpakduiker? Wat is jouw gouden tip om met een droogpak te duiken?