Ik ga ging geregeld – en meestal met plezier – een toertje lopen. Om een loopdipje tegen te gaan, koos ik voor variatie: eens een andere route, eens wat meer trailrunning-achtig en een keertje powerwalken. Na een blessure aan mijn achillespees, anderhalf jaar geleden, besloot ik het lopen voorlopig voor bekeken te houden en dreef ik het power walken een beetje op.
Ik haalde een boekje in huis over powerwalken en bestudeerde de techniek. Want powerwalken is meer dan wandelen.
Goed, ik was er klaar voor en stippelde een route van een 12-tal km uit: tot aan de duinen in Raversijde en dan terug langs de zeedijk. Als ik 12 km kan lopen, kan ik het toch ook al powerwalkend?
Ahum, dat had ik toch even verkeerd ingeschat! Ik moest dat power walken duidelijk ook opbouwen.
Daarom, en omdat ik het eigenlijk heel plezant vind om te powerwalken, verdiepte ik me de afgelopen weken verder in deze nieuwe trendy sport. Voor jou, en ook een beetje voor mezelf, stelde ik de complete beginnersgids voor powerwalking samen.

De Complete Startersgids voor Powerwalking
Wist je dat?
- Powerwalking aan een snelheid van 6 tot 9 km/u gebeurt?
- Snelwandelaars op topniveau (snelwandelen is een Olympische sport) tot 14,5 km/u afleggen? Da’s heel wat sneller dan dat ik kan hardlopen!
- Power walking ideaal is om je hoofd leeg te maken?
De schoenen
Voor deze sport kies je soepele schoenen die speciaal voor dit doel gemaakt zijn. Kies de schoenen een halve maat groter dan je normale schoenmaat. Om de 800 tot 1200 km moet je je schoenen vervangen.
Zelf vind ik powerwalking-schoenen ook zeer geschikt om mee te nemen op citytrip. Zeker als je, net als ik, heel veel van de stad te voet wil verkennen. In Stockholm waren ze bijvoorbeeld zeker van pas gekomen!
De uitrusting
Buiten de schoenen heb je eigenlijk geen speciale kledij nodig. Een comfortabele outfit aangepast aan de weersomstandigheden volstaat. Wel is een goede sportbeha aan te raden.
Handige accessoires
Denk aan zonnecrème, zonnebril en petje, een hervulbare waterfles en eventueel een stappenteller. Een rugzak is te vermijden. Zeker als je ook de armbewegingen goed wil uitvoeren zal je alleen maar last hebben van de rugzak.
De techniek
Powerwalking vraagt een specifieke techniek. Herinner je Waes vs Wauters? In één van de uitzendingen trainden ze op snelwandelen. Awel, je moet eigenlijk ook een beetje zo’n grappige beweging maken. Het ziet er lachwekkend uit, maar probeer het maar eens! Je zal zien dat het best inspannend is en meer is dan wat met ‘je gat wiebelen’.
Powerwalking gebruikt vereenvoudigde techniek van snelwandelen. Het is een natuurlijke vorm van lichaamsbeweging, zonder zware belasting.
De voetafrol moet bewust gebeuren om blessures te voorkomen. Je moet echt je voet volledig afrollen, van aan de hiel tot aan de teen. Daarom ook dat je tijdens powerwalking ook altijd 1 voet op de grond hebt. Door speciale powerwalking-schoenen te dragen worden de schokken beter gedempt.
Je begint eigenlijk met je been gestrekt voor je te houden, met je tenen naar de lucht gericht. Dit voel je aan je kuiten. Dan zet je je hiel op de grond en rol je je voet volledig af, tot aan de toppen van je tenen.
Je traint met powerwalking vooral je been-, dij- en bilspieren. Als je ook nog je armen krachtig mee beweegt kan je bijna van een full body workout spreken!
Meer lezen
Boeken & dvd’s
Ik haalde dit boek in huis. Ook van deze dvd die ik in de bibliotheek vond heb ik veel opgestoken. En verder kunnen ook boeken over Nordic Walking je op weg helpen.
Oorspronkelijk bericht: 8 juli 2015 – herwerkt op 10 juni 2019
Affiliate
Klinkt eigenlijk supertof! en de schoenen zijn pareltjes!
Amaai, het klinkt superlastig!
Valt wel mee hoor! Eens je de techniek beet hebt, gaat het eigenlijk vanzelf. En ideaal om wat gewicht te verliezen, naar het schijnt 🙂
Amai dat ziet er leuk uit!