Schelpjes rapen aan zee, zeehonden spotten in het wild, strandjutten,… de wondere wereld van de zee fascineert iedereen. Van een sprookjesboek voor de allerkleinsten tot een praktische veldgids voor amateur mariene biologen, dit lijstje met zeeboekentips biedt voor elk wat wils. Stuk voor stuk parels die niet in de boekenkast van een zeeliefhebber mogen ontbreken!
Sprookjesboek Langsnuit en Selkie de Zeehond
Na het eerste boek ‘Langsnuit en de Zeesterren’ beleeft Langsnuit deze keer avonturen met Selkie de Zeehond. Auteur Eddy Surmont (een van onze strandburen) liet zich hierbij inspireren door de zeehonden die steeds vaker aan de Belgische kust opduiken. Mieke Drossaert zorgt voor de illustraties. ‘Langsnuit en Selkie de Zeehond’ is een educatief sprookjesboek om voor te lezen aan kinderen vanaf 3 jaar. Tussen 7 en 11 jaar kunnen ze het boek ook zelf lezen.
Het Zeeboek voor jong en oud
Naar zee gaan, dat is altijd een beetje magie. En weet je wat zo’n dag aan zee nog specialer maakt? Ontdekken wat er allemaal leeft en verstopt zit op, onder en aan het strand! Dankzij ‘Het Zeeboek’ van Sarah Devos veranderen ‘kustvogels’ in tureluren, strandlopertjes en kokmeeuwen. ‘Schelpen’ worden plots wenteltrapjes, kokkels en muiltjes. Zo krijgen het strand en de zee verrassend veel laagjes, zelfs voor absolute beginners. Want als je één strandvondst kan herkennen, wil je alleen nog maar méér te weten komen over dat boeiende, soms bizarre en altijd ongelofelijk fascinerende zeeleven.
Schelpen aan de Belgische kust voor aspirant mariene biologen
Wie hield als kind niet van schelpjes rapen? Kokkels en zaagjes kan je vlot herkennen maar heb je al gehoord van tapijtschelpen en boormossels? Wil je het onderscheid kennen tussen de bonte mantel en de wijde mantel dan is de natuurgids ‘Schelpen aan de Belgische kust’ van Koen Fraussen en Stefaan Wera onmisbare lectuur in de strandcabine. De verschillen tussen verwante of gelijkende soorten worden toegelicht met duidelijke figuren en beschrijvingen. Hierbij worden ook schelpen afgebeeld zoals ze dagelijks op het strand te vinden zijn, beschadigd door predatoren en golfslag. En ook fossielen komen aan bod. Een echte klassieker aangeraden door mariene biologen!
Reisverhalen rond de Noordzee
Wat zouden we zonder de Noordzee zijn? Eb en vloed bepaalt al een eeuwigheid ons leven. Arnout Hauben gaat op zoek naar het verhaal van de mensen die aan de zee wonen en met haar samenleven. Hij trekt rond de Noordzee, van België over Engeland naar de Shetlandeilanden, en van Noorwegen naar Nederland. Naast een spannend reisverhaal vol sprekende persoonlijke getuigenissen is ‘Rond de Noordzee’ ook een alternatieve geschiedenis van onze streken en een uitnodiging om zelf de wereld van de Noordzee te ontdekken.
Dit artikel is een herwerking van het artikel dat ik zomer 2020 voor Steps schreef.
Pin for later
Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!
Affiliate