Belangrijke boodschap: zeehonden komen regelmatig op het strand om uit te rusten. Dit betekent daarom niet dat ze ziek zijn! Hou honden aan de leiband en blijf op ruime afstand (minstens 20 meter) om het dier geen stress te bezorgen. Hieronder lees je waar je aan de Belgische kust kans hebt om zeehonden te spotten en wat je kan/moet doen als je een zeehond op het strand ziet.
We waren met de boot naar de duikplek aan het varen. En plots riep S: “Kijk daar een zeehond!” Als we gaan duiken op zee zien we onderweg regelmatig bruinvissen maar een zeehond? Het was de eerste keer, ondertussen al heel wat jaren terug, dat ik in onze contreien onverwacht een zeehond in het wild zag (de zieke zeehonden die aanspoelden en ik voor mijn job – ik werkte ooit enkele jaren in een zeehondenopvangcentrum – moest ophalen tel ik niet mee. Leuke anekdote: er was er eens eentje op het naaktstrand in Bredene aangespoeld. Ik kan je verzekeren, het was gek om daar als énige aangekleed te staan. Maar ik kan nu dus wel zeggen dat ik ooit naar het naaktstrand ging).
Waar kan je zeehonden zien aan de Belgische kust?
Ik ken aan onze Belgische kust wel enkele plekjes waar regelmatig zeehonden gezien worden.
Haven van Nieuwpoort
In de haven van Nieuwpoort en dan vooral rond de IJzermonding zit een tiental zeehonden. Je ziet ze rusten op de slipway of op de oevers. Toen we met de Seastar mee waren, zagen we zelfs een zeehondje naast de boot zwemmen. Het mag duidelijk zijn, als je zeehonden wil spotten, maak je in de haven van Nieuwpoort vrij veel kans.
Andere plekken aan de kust waar je zeehonden kan zien
Een zeehond kan best wat afstand afleggen en ze kunnen overal aan de kust opduiken. In Koksijde, ter hoogte van Ster der Zee kan je, met een beetje geluk, zeehonden spotten (foto bovenaan is van in Koksijde van een paar jaar geleden). Ook in Oostende kan je regelmatig eentje zien rond de Strekdammen. In Zeeland zijn heel wat spots waar je zeehonden kan spotten. Je moet dus niet naar Antarctica reizen om zeehonden in het wild te zien.
Het leukst zijn de onverwachte ontmoetingen. Zoals die eerste keer, op zee. De laatste jaren zie je wel vaker zeehonden aan de Belgische kust. Helaas lijken veel mensen te denken dat ze de zeehond terug in het water moeten jagen, komen ze te dicht om foto’s te nemen of denken ze verkeerdelijk dat de zeehond in nood is. Daarom maakte ik onderstaande infographic.
Zeehonden aan de Belgische kust
Zowel de gewone zeehond als de grijze zeehond kunnen aan onze kust gespot worden. De gewone zeehond is een stukje kleiner en zijn kop heeft de vorm van een kattenkop. Zij worden in de zomermaanden geboren en verliezen meteen hun babyvacht. Grijze zeehonden zijn een stuk groter, vaak ook donkerder maar vooral herkenbaar aan hun ‘hondenkop’. Die grijze zeehonden staan er ook om bekend wat agressiever te zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld hun hoofd recht naar achter draaien, iets waar we destijds als zeehondenverzorger voor moesten oppassen. Grijze zeehonden worden in de wintermaanden geboren en verliezen pas na enkele weken hun witte vacht.
Heel uitzonderlijk komen ook de klapmutsen, zadelrobben of ringelrobben eens tot bij ons maar dan zijn ze wel een eindje weg van hun natuurlijke verblijfplaats.
Een zeehond op het strand?
Het is niet zo uitzonderlijk dat er gewone of grijze zeehonden gezien worden aan de Belgische kust. Vroeger was er zelfs een echte kolonie. Het exemplaar dat ik vandaag zag, zat in het water, maar de zeehonden komen ook vaak uitrusten op de golfbrekers of op het strand. Ze liggen dan vaak in een ‘banaan’. Dit is perfect normaal. Ze zonnen om vitamine D op te doen. Jaag hen dus zeker niet terug in het water!
Wat moet je doen als je een zeehond op het strand ziet?
Afstand houden + honden aanlijnen en uit de buurt houden
Allereerst, nogmaals: het is niet omdat een zeehond op het strand ligt dat deze ook ziek is! Blijf ook op een veilige afstand (zo’n 20 meter, liefst nog verder, volgens het Marine Mammal Protection Act zelfs 50 meter!) van de dieren. Ze zien er misschien lief uit maar ze hebben scherpe tanden! Ze kunnen niet alleen lelijk bijten, ze dragen vaak ook allerlei microben met zich mee. Een zeehond proberen aaien is dus een slecht idee!
Hou ook je hond aan de leiband en uit de buurt van de zeehonden. Ze delen namelijk heel wat aanverwante ziektes (ik bespaar je de wetenschappelijke namen en uitleg). Bovendien kan jouw hond voor extra stress bij de zeehond zorgen.
Nog een extra reden om afstand te houden: bij grijze zeehonden (zeker als ze hun witte vacht nog hebben) is de moederzeehond misschien nog in de buurt en durft die, omdat er mensen of honden bij haar pup staan, niet dichterbij komen om haar jong te zogen.
Extreem mager of ziek dier?
Ziet de zeehond er extreem mager uit of zie je uitwendige verwondingen? Dan kan je het zeehondenopvangcentrum best verwittigen (050 42 42 00 of 0477 345 890) Twijfel je, neem dan een filmpje en stuur dit naar soszeehond@gmail.com. Zo kunnen de zeehondenverzorgers vanop afstand zien of het om een dier in nood gaat. Zelf blijf je best gewoon op afstand! Hou ook andere mensen en dieren op afstand.
Belangrijk om weten: bij aangespoelde dolfijnen hou je de huid best nat. Zeehonden hebben een vacht en moeten niet constant nat blijven. Ze kunnen zonder problemen gedurende langere tijd aan land blijven.
Deel dit artikel gerust! Ik blijf me erover verbazen hoe weinig mensen weten dat zeehonden soms gewoon op het strand komen uitrusten of dat er zeehonden aan de Belgische kust te vinden zijn.
Sopdet zegt
Cool. Aangezien je in het opvangcentrum gewerkt hebt weet je er waarschijnlijk meer van. Is er voldoende eten in onze Noordzee voor die diertjes? Tot op hoeveel meter mag je komen voor ze wegvluchten? Ik heb ze nog nooit in het wild gezien, dat is eentje die op mijn verlanglijst staat.
Heidi zegt
Ik zou toch op een paar tiental meter blijven. Al is het maar om ze niet te storen. In Antarctica was de regel dat je 4-5 meter van de dieren moest blijven maar daar is het natuurlijk helemaal anders.
Wat het eten betreft: ze kunnen makkelijk enkele tientallen kilometer per dag afleggen. Waar geen eten te vinden is, gaan ze niet lang blijven 😉
Falderie zegt
zo leuk! Ik woon heel dichtbij de zee, maar ik kom er eigenlijk nooit. Zo’n post doet me dan toch denken dat ik daar dringend eens verandering in moet brengen!
Behalve in de dierentuin heb ik nog nooit zeehonden gezien. dolfijnen wel, in de Middellandse Zee ooit…
Liesbeth | Wacca zegt
Oh, fantastische beesten! De laatste keer dat ik eentje zag was inderdaad in de haven van Nieuwpoort. Ik dacht dat het iets uitzonderlijks was, maar niet dus, haha.
Heerlijk als je ze kan zien ‘spelen’ in het water 🙂
Danique zegt
Wat leuk! Ik heb jaren aan de zee gewoond en heel af en toe zag ik er eens eentje. We hadden zelfs een ’tamme’ die altijd rond de haven aan het zwemmen was.
Odin zegt
Ik heb op mijn cruise toen we vertrokken uit Bari even in een flits 2 dolfijnen gezien van op het schip. Jammer genoeg was het maar een second en ze waren weg dus ik heb geen foto kunnen nemen.
Heidi zegt
De belevenis op zich is veel meer waard dan een foto hé 🙂 Vaak beleef je een moment ook intenser als je er geen foto van probeert te nemen.