De bloei zit erin. Kustbewoners kennen het natuurfenomeen maar al te goed. Het is elk voorjaar opnieuw te zien aan de kust: schuim dat op en net na winderige dagen op het strand aanspoelt. Geen verontreiniging, neen, de zee staat in bloei!
Nu de dagen weer langer worden, groeit het leven in zee. Ook de algen nemen tussen begin april en juni snel in aantal toe wat leidt tot troebeler zeewater. Voor duikers betekent het tijdelijk minder goede zichtbaarheid. Voor wandelaars op het strand levert de zee die in bloei staat vaak spectaculaire foto’s op.
Wat veroorzaakt het schuim op het strand?
Het schuim is eigenlijk een opgeklopt eiwit. Het is o.a. de afgestorven ééncellige fytoplankton die voor dit schuim zorgt. En dan meer bepaald het gelatineachtige omhulsel dat eiwit bevat. De branding klopt dit dan op tot schuim. Het schuim kan op zich geen kwaad. Hoewel het eigenlijk een natuurverschijnsel is, lijken het broeikaseffect en de toename van nitraten en fosfaten er toch voor te zorgen dat ‘de bloei’ in zee ook tijdens andere periodes van het jaar en in grotere proporties gezien wordt.
Meer lezen over de bloei in zee?
Meer lezen over het leven in en aan zee? Zeehonden aan de Belgische kust, het bijzondere fenomeen zeevonk en over welke schelpen je op het strand kan vinden.
Anne zegt
Weer iets bijgeleerd! Dankjewel!