Als ik naar mijn geheime plekje in Oostende word gevraagd, dan antwoord ik altijd Oosteroever. Omdat ik me er nog altijd over verbaas hoe weinig mensen, ja ook locals, al eens op Oosteroever geweest zijn. Ik zeg dat altijd een beetje met een dubbel gevoel. Het is net doordat het een geheim plekje is en het er zo rustig is dat ik zo graag op Oosteroever kom. Vertel het dus niet te veel voort 😉
Oosteroever dompelt je onder in de maritieme sfeer. Het is een beetje een ruw kantje van Oostende. Het havengebied doet je nostalgisch worden. Toch is de toekomst vlakbij. Het doet me wat denken aan Buenos Aires waar in een stuk van de oude haven moderne appartementen verrezen. Ik ben er nog niet helemaal uit wat ik van die appartementen vind. Mocht ik het budget hebben om zo’n appartement met zwembad met zicht op zee te hebben, zou ik niet nee zeggen. Tegelijk vind ik het ook jammer dat dit unieke stadsdeel zo vervreemd van zijn oorspronkelijke samenleving.
Gratis overzetboot
Met de gratis overzetboot sta je zo van het centrum aan de overkant van de havengeul. Oosteroever is een speciale plek: je bent zo dicht bij het bruisende stadscentrum en toch overvalt de rust je meteen. Hier zie je een heel ander gezicht van Oostende. Bovendien is zo’n boottochtje, hoe kort ook, altijd een belevenis. Je ziet de stad en de haven vanuit een andere hoek. Je voelt de wind door je haren en proeft het zilte zout van het opstuivend zeewater. Het lijkt wel of alle zorgen uit je hoofd worden geblazen en tegen dat je aan de overkant weer van boord gaat, ben je een ander mens.
Tip: geen zin om parkeerplek te zoeken in het centrum? Parkeer dan (gratis) op Oosteroever en laat de overzet je naar het centrum brengen.
De Vuurtorenwijk
De Oosteroever behoort tot de Vuurtorenwijk of Opex. Opex staat voor Ostende Phare et Extension, een maatschappij die eind 19e eeuw instond voor de ontwikkeling van deze nieuwe wijk. Tijdens het Beleg van Oostende (1601-1604) was Oosteroever de uitvalsbasis voor de belegeraars die zo de bevoorrading van de stad probeerden te verhinderen. De schorre die ontstond kreeg de naam Lissemores (of Liefkemores) en werd later door Bredene gedeeltelijk ingedijkt. Pas eind 19e eeuw werd Oesteroever onderdeel van Oostende en ontwikkelde dit stadsdeel zich in sneltempo.
Fort Napoleon
Napoleon liet in 1811 op Oosteroever een indrukwekkend fort bouwen, omdat hij vreesde voor een Engelse aanval. Het fort kreeg de naam Fort Napoleon. Tijdens de wereldoorlogen deed het fort ook dienst als militaire burcht.
Er zijn regelmatig interessante tentoonstellingen, ook voor kinderen.
Tip: ga zeker eens naar het dakterras om van het uitzicht te genieten!
Oorlogsverleden
Bij de Halve Maan kan je de enige nog bewaarde Flaksite van België vinden. Deze zware bunkers dienden voor luchtafweergeschut. Andere bouwwerken uit de Tweede Wereldoorlog zijn o.a. de batterijen Hundius en De Halve Maan. Deze maakten deel uit van de Duitse kustverdediging Atlantikwall (1942-1944).
Vlakbij de aanlegsteiger van de overzetboot vind je een betonnen helling. Hier losten en laadden ze de militaire schepen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aan de Halve Maan staat ook nog een bouwvallige controlepost uit de Koude Oorlog.
Maritiem erfgoed
Slipway
De slipway is een indrukwekkend bouwwerk om de schepen op het droge te trekken voor onderhoud, herstellingen,… Dit stukje maritiem erfgoed is uniek in zijn soort. Er is slechts 1 andere bewaard gebleven en dit in Canada.
Naast de slipway vind je een klein gebouw. Dit is de machinekamer. Door het raam kan je de tandwielen zien. Beide slipways zijn momenteel buiten werking maar het zou de bedoeling zijn de ene wel te laten herstellen. In 2012 knapte een kabel waardoor de O.33 Marbi, het schip dat ze op het droge wilden trekken, omviel en de structuur beschadigde.
0.225 Siol
Naast de slipway kan je nog een stukje uniek maritiem erfgoed vinden. De Siol is een houten garnaalvaartuig, gebouwd in 1957. Tot 2005 voer het op zee. Eigenaar Willy Versluys hoopt het schip een definitieve plek te kunnen geven op Oosteroever. De slipway zou een van de mogelijke plaatsen zijn.
De Lange Nelle
Over de Lange Nelle, zoals de Oostendse vuurtoren genoemd wordt, zou ik een apart artikel kunnen schrijven. De Lange Nelle is de 4e vuurtoren van Oostende en de 3e die op deze plaats staat. De eerste vuurtoren kreeg de naam Vierboete en stond aan de andere kant van de havengeul, waar nu het kunstwerk van Arne Quinze staat.
De lichten van de Lange Nelle zijn tot 50 km ver te zien. De vuurtoren is 70 meter hoog en telt 324 trappen. Voor wie de vuurtoren graag wil bezoeken, is het goed om weten dat dit enkel bij speciale gelegenheden en onder begeleiding kan. De vuurtoren werkt nog steeds en is voor veel Oostendenaars een teken van ’thuis’.
HMS Vindictive
Een van de redenen waarom ik hou van wrakduiken in de Noordzee is omdat deze wrakken stuk voor stuk een verhaal te vertellen hebben. Het gaat om echte geschiedenis. Het zijn wrakken met een ziel. Helemaal anders dan de wrakken die ze in het buitenland, vlak bij de toeristenresorts afzinken voor de duikers.
Het verhaal van de HMS Vindictive neemt ons mee naar de nacht van 9 op 10 mei 1918. De Britten probeerden met de HMS Vindictive de havenuitgang te blokkeren voor de Duitse onderzeeboten zodat ze niet naar de Noordzee konden varen. Het schip werd daartoe afgezonken in de havengeul. Hierbij vielen 8 doden, 10 vermisten en heel wat gewonden.
De boeg werd later geborgen en kreeg in 2013 een nieuwe plek op de nieuwe Oostelijke Strekdam. Die strekdammen zijn trouwens indrukwekkend om op te wandelen. Je wandelt letterlijk midden in zee. Een van mijn favoriete plekken in Oostende!
Offshore industrie
Oosteroever bruist van de bedrijvigheid. Het is een belangrijk centrum in het uitbouwen van de windmolenparken op zee. De windmolens worden er geproduceerd en gemonteerd. De Belgen hebben wereldwijd aanzien als het op offshore windturbines aankomt. In de haven zie je het platform Vole au vent regelmatig opduiken. De 4 grote palen van het schip worden in de zeebodem verankerd zodat een tijdelijk platform ontstaat en de kraan stabiel staat. De offshore industrie zorgt voor heel wat banen in de Oostendse regio en is een belangrijke troef voor de haven.
Vuurtorenwandeling
Zin gekregen om Oosteroever te ontdekken? Er worden regelmatig (gratis) begeleide wandelingen georganiseerd. Ik volgde zelf de vuurtorenwandeling en leerde heel wat bij over de geschiedenis en de toekomst van Oosteroever. Ik koester Oesteroever nu nog meer!
Niet te missen adresjes op Oosteroever
Met de bouw van de nieuwe appartementen, kreeg Oosteroever er ook een paar nieuwe adresjes bij. Ik lijst ze, samen met de klassiekers, graag even voor je op.
- STORM – gastronomisch restaurant van topchef Michiel Rabaey en Nathalie Hiele.
- Marina – Italiaans restaurant dat na 45 jaar op de Albert I promenade verhuisde naar de H. Baelskaai.
- Jolly Sailor – zeker proberen: fish & chips
- The Sailor – nog een echt bruin visserscafé
- Kabine – in deze concept store uit Koksijde vind je cadeau & interieur-inspiratie.
Pin for later
Oorspronkelijk bericht: 30 mei 2018, laatste update: augustus 2022
Els zegt
Ook één van mijn (onze) favoriete plekjes. Overzet is sowieso scoren met kinderen en geeft een instant (buitenland)vakantiegevoel en Fort Napoleon is top 🙂