Als duiker heb je het heerlijke voorrecht om op ontdekking gaan onderwater en de wondere onderwaterwereld wat beter te leren kennen. 70% van het aardoppervlak bestaat namelijk uit water! Een duiker kan dus meer van onze wereld ontdekken. Ook aan de kustlijn kan je zeediertjes ontdekken. Vandaag vertel ik jullie meer over de zeester.
Zeesterren zijn diertjes. Ze behoren tot de ongewervelde dieren en meer specifiek tot de stekelhuidigen. Er bestaan maar liefst 1900 verschillende soorten. Allemaal leven ze in zout water, van ondiep tot heel diep. Ze zijn geel tot oranje, maar ook paars, blauw en rood komt voor.
Nieuwe arm
Een zeester heeft 5 of meer armen. Aan de onderkant zitten duizenden buisvoetjes. Aan die buisvoetjes zitten zuignapjes waarmee ze zich kunnen verplaatsen. Dat is echt wonderbaarlijk om zien! De snelheid waarmee de gewone zeester zich verplaatst is zo’n 5 à 8 meter per minuut.
Als de zeester (een deel van) zijn arm verliest, kan die gewoon terug aangroeien, zolang het middenlijf onbeschadigd blijft. Als ze aangevallen worden, kunnen ze ook zelf hun arm afstoten. Van zo’n afgestoten arm kan zelfs een hele nieuwe zeester groeien als aan die arm nog een stukje middenlijf zit.
In dat middenlijf zit zijn mond (aan de onderkant) en maag. In het midden bovenaan zit de anus. Ze eten vooral mosselen en andere tweekleppigen. Met hun armen breken ze de mossel open. Daarna stulpen ze hun maag naar buiten, brengen deze in de mossel en eten/verteren zo.
De zonnester heeft 8 tot 14 armen. Deze soort eet geen mosselen maar andere stekelhuidigen.
Het is bij zeesterren bijna onmogelijk om op het zicht te zien of het een mannetje of een vrouwtje is. Ze kunnen 5 tot 10 jaar oud worden. In het Engels worden zowel de namen sea star als star fish gebruikt.
Zeesterren in de Noordzee
Aan onze kust vind je de ‘gewone zeester’. Wist je dat die wel 50 cm groot kan worden? Met wat geluk kan je wel eens eentje aantreffen bij de golfbrekers of in de rotspoeltjes die achterblijven als het laagwater is. Ook als je gaat duiken in Zeeland is de kans groot dat je zeesterren zal aantreffen.
Tropische zeesterren
Ook in warmere wateren vind je zeesterren. Vaak zijn deze kleurrijker. De diertjes op onderstaande foto zag ik tijdens een duikreis naar de Similan eilanden in Thailand (2004).